26-03-2020: Συμμετοχή της ΔΑΕΜ Α.Ε. στο Ευρωπαϊκό Έργο DUET για την αντιμετώπιση προβλημάτων πόλεων αξιοποιώντας τεχνολογίες Digital Twins

Έργο DUET
Digital Urban European Twins

DUET Project Helps Cities Address Local Problems with A Digital Twin Technology

Μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αξιοποιεί το Ιnternet of Things και τα Κυβερνο-Φυσικά Συστήματα για να αναβαθμίσει τη διαδικασία χάραξης αστικής πολιτικής.


Η έκρηξη των δεδομένων μαζί με τις σχετικές τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, γνωστικά υπολογιστικά συστήματα κ.λπ.) οδηγούν στη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται πλέον τα δεδομένα στις πόλεις και στις περιφέρειες. Ωστόσο, πολλές δημόσιες διοικήσεις βρίσκονται ακόμη στην αρχή του ταξιδιού του μετασχηματισμού αυτού και η πρόοδος γενικά είναι αργή. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι μόνο το 12% του όγκου των δεδομένων της πόλης αναλύεται και χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων, αφήνοντας ανέπαφη τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Γιατί οι πόλεις δεν εκμεταλλεύονται το πλούσιο σε δεδομένα περιβάλλον τους; Αν υποθέσουμε ότι οι πόλεις έβρισκαν έναν τρόπο να εκμεταλλευτούν τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιοποιήσουν στο έπακρο, ώστε να επιτύχουν ευέλικτη και προνοητική χάραξη πολιτικής; Αυτά είναι τα ερωτήματα που στοχεύει να απαντήσει το DUET.

Το DUET είναι ένα νέο έργο καινοτομίας που αναβαθμίζει τις προηγμένες δυνατότητες των υπολογιστών cloud και υψηλής απόδοσης, με τη μορφή Digital Twins, για να βοηθήσει τη λήψη αποφάσεων στη δημόσια διοίκηση, ώστε να γίνει πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική. Δημιουργώντας ψηφιακά αντίγραφα μιας πόλης, οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις Digital Twins 3D και 2D διεπαφές για εύκολη εξερεύνηση των επιπτώσεων των στρατηγικών και για τον πειραματισμό νέων αποφάσεων σε πόλεις και περιοχές.

Η χρήση του Digital Twins από το έργο DUET αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι χάραξης πολιτικής, μετατρέποντας το πεδίο των έξυπνων πόλεων και μεταβαίνοντας σε μια νέα εποχή, αυτή των Ανταποκρινόμενων Πόλεων (Responsive Cities). Στις ανταποκρινόμενες πόλεις, οι λύσεις δε σχεδιάζονται για τους πολίτες, έχουν σχεδιαστεί με τον πολίτη, που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης. Ενώ οι έξυπνες πόλεις καθοδηγούνται από τις τεχνολογίες και παράγουν μεγάλο όγκο δεδομένων από σταθερούς ή κεντρικά ελεγχόμενους αισθητήρες, οι Ανταποκρινόμενες Πόλεις αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία δεδομένων συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των αποφάσεων των πόλεων σε πραγματικό χρόνο.

Αρχικά, η προτεινόμενη λύση του DUET θα αναπτυχθεί και θα δοκιμαστεί στην περιοχή της Φλάνδρας (Βέλγιο) και στις πόλεις Πίλσεν (Τσεχία) και Αθήνα (Ελλάδα). Την πιλοτική εφαρμογή στην Αθήνα θα τη διαχειριστεί η ΔΑΕΜ Α.Ε. , εταιρεία Πληροφορικής του Δήμου Αθηναίων. Αυτές οι περιοχές/πόλεις πιλότοι ξεκινούν από διαφορετικά σημεία το ψηφιακό ταξίδι του digital twin. Ορισμένες φλαμανδικές πόλεις (π.χ. Αμβέρσα) έχουν ήδη ένα πρωτότυπο εργασίας. Το Pilsen διαθέτει τα εργαλεία αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση. Η Αθήνα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο του Οδικού Χάρτη ψηφιακού μετασχηματισμού της. Ωστόσο, και οι τρεις πιστεύουν στην έννοια και το περιεχόμενου του digital twin, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτή η ψηφιακή τεχνολογία είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική και αποδεκτή διαδικασία χάραξης πολιτικής. Μέχρι το τέλος του έργου, κάθε πιλότος θα αναπτύξει μια λύση ανάλογη με την ψηφιακή ωριμότητα της πόλης, την έξυπνη στρατηγική της, το πολιτικό υπόβαθρο και τον προϋπολογισμό της.

Κατά τη διάρκεια του έργου, το DUET θα δοκιμαστεί στο περιβάλλον της έξυπνης πόλης, με τις τοπικές διοικήσεις ως τους κύριους χρήστες τους. Ωστόσο, μια πλήρως αναπτυγμένη λύση δεν έχει περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό αυτών που θα την υιοθετήσουν. Οι Δήμοι των πόλεων, οι επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρές), τα πανεπιστήμια, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν όλοι τη λύση του DUET, καθώς είναι φθηνότερη, πιο προηγμένη και πιο φιλική προς το χρήστη από ό,τι οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές λύσεις. Χάρη στο DUET, οι οργανισμοί ανταποκρίνονται καλύτερα, αντιδρώντας γρήγορα σε γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Οι αποφάσεις χάραξης πολιτικής είναι ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές ενώ βελτιώνονται οι σχέσεις με τους πολίτες.

Στην εναρκτήρια συνάντηση στην Αμβέρσα, ο συντονιστής του έργου Lieven Raes από τον Οργανισμό Informatie Vlanderen δήλωσε: “Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι το έργο έχει ένα φιλόδοξο όραμα και μια αντίστοιχα μεγάλη δυνατότητα να το υλοποιήσει, ενώ προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders). Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το DUET για να αξιοποιήσουν πλήρως το σύνολο των δεδομένων της πόλης και να την οδηγήσουν σε μια εποχή ενημερωμένης, έξυπνης και συν-δημιουργικής χάραξης πολιτικής”.

Για περισσότερες πληροφορίες για το DUET, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: digitalurbantwins.com ή ακολουθήστε το έργο στο Twitter (@DuetH2020)
Το DUET έχει διάρκεια 36 μήνες και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2019
Η χρηματοδότησή του είναι από το Πρόγραμμα EU Horizon 2020 Research & Innovation Programme, Grant Agreement 870697

This project has received financial support from the European Union’s Horizon 2020 Programme under grant agreement no. 870697