06-09-2017: Η ΔΑΕΜ εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σύστημα στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου ChArGED αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια των κτιριακών της εγκαταστάσεων

Η ΔΑΕΜ εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σύστημα μέγιστης ισχύος 4,88 Kwp στις κτιριακές της υποδομές στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής που υλοποιεί για το ευρωπαϊκό έργο ChArGED, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα γραφεία της. Συνολικά τοποθετήθηκαν 25 φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα επί του κτιρίου της οδού Λιοσίων 22 (με κλίση 30ο ως προς τον ορίζοντα και με νότιο προσανατολισμό), βάσει της τεχνικής μελέτης που εκπονήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που δέχεται το κτίριο.

Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας μέσω του φωτοβολταϊκού συστήματος σε ηλεκτρική, τροφοδοτεί σημαντικές ενεργειακές ανάγκες των γραφείων της ΔΑΕΜ όπως είναι ο φωτισμός, ο κλιματισμός και η χρήση ηλεκτρονικών & ηλεκτρικών συσκευών. Ταυτόχρονα αντλούνται πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος από την συνδεδεμένη κάρτα δικτύου του αντιστροφέα.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τη χρήση του φωτοβολταϊκού συστήματος μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού έργου ChArGED, θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το πως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα δημόσια κτίρια. Καθώς για την Ελλάδα, υπάρχει κοινοτική οδηγία, η οποία ορίζει ότι μέχρι το 2020 η καταναλισκόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θα πρέπει να είναι μίνιμουμ το 20% της συνολικής ετήσιας.

Το ChArGED προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο που στοχεύει στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με την αξιοποίηση των Internet of Things (IoT) εφαρμογών και των συσκευών χαμηλού κόστους (NFC ή iBeacons). Για το σκοπό αυτό πέραν του φωτοβολταϊκού συστήματος στους χώρους εργασίας της ΔΑΕΜ έχει εγκατασταθεί και ο ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός όπως αισθητήρες, “έξυπνες” πρίζες (smart plugs) κ.α. που θα επιτρέψει να γίνουν οι απαραίτητες ενεργειακές μετρήσεις.

Οι μετρήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην εύρυθμη διεξαγωγή ενός “ενεργειακού παιχνιδιού” που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΑΕΜ με στόχο την σταδιακή υιοθέτηση μιας πιο “πράσινης” συμπεριφοράς από τους εργαζομένους όταν βρίσκονται στους χώρους της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι μέσω του “παιχνιδιού” με τη μορφή εφαρμογής (mobile app) για κινητές συσκευές (smartphones) θα κατανοήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών τους συνηθειών π.χ. άσκοπη χρήση φωτισμού, κλιματιστικών, μεγάλη ποσότητα εκτυπώσεων κ.α. Τελικός σκοπός είναι η μείωση της ενεργειακής σπατάλης και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.