FUSILLI

Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation

fusilli-project.eu

Το έργο αφορά στην υποστήριξη αστικών και περι-αστικών περιοχών στον τομέα καλλιέργειας, παροχής και διανομής τροφής καθώς και στην ανάπτυξη αστικών πρακτικών στον τομέα της σίτισης. Ο κύριος στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα σχέδιο που θα αφορά στον τομέα της τροφής για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ασφαλή ολιστική μετάβαση προς υγιεινά, βιώσιμα, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαια και οικονομικά αποδοτικά συστήματα διατροφής. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα δοκιμαστούν σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις: Αθήνα, Ρώμη, Τορίνο, Σαν Σεμπαστιάν, Τάμπερε, Ντιφεραντάζ, Ριγέκα, Όσλο, Κόλντιγκ, Νίλουφερ, Καστέλο και Καρκιβ. Οι  πόλεις  επικεντρώνονται στη δημιουργία «εργαστηρίων» (Living Labs) με τη συνδρομή και συνεργασία με άλλους φορείς όπως καλλιεργητές, εμπορικές επιχειρήσεις, εργαζόμενους στον τομέα της σίτισης κ.α. για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου καινοτόμου οικοσυστήματος.

Ο ρόλος της ΔΑΕΜ στο έργο σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων αφορά στην ένταξη της Αθήνας και προσαρμογή της στις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού πλαισίου FOOD 2030. Το «εργαστήριο» του Δήμου και της ΔΑΕΜ θα υλοποιήσει τη μεθοδολογία του έργου και θα αναλάβει σχετικές δράσεις, όπως, ενδεικτικά αναφέρονται, δημιουργία Συμβουλίου Πολιτικής Διατροφής, δραστηριότητες κατάρτισης στην ποιότητα τροφίμων, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία, δράσεις απευθυνόμενες σε διάφορες ομάδες πολιτών (πχ μαθητές), διοργάνωση φεστιβάλ φαγητού κ.ά.